Ana Sayfa  /    /  Tarihi ciha kalesi restore edilecek...
  • Facebook da Paylaş
Tarihi ciha kalesi restore edilecek...
  • 01-01-1970
  • 0 yorum
  • 4090 okunma
Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, ödeneğin çıkmasıyla birlikte tarihi Ciha Kalesi'nde restorasyon çalışması başlatacaklarını bildirdi.
     Hocaoğlu,  yaptığı açıklamada, Pazar İlçesi Yücehisar Köyü'ndeki Ciha Kalesi'nin tarihi İpekyolu üzerinden haberleşme ve güvenlik amacıyla kurulmuş tarihi yapılardan biri olduğunu söyledi.
     Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak tarihi değerlerin restorasyonu ve korunması amacıyla projelendirme çalışmaları yaptıklarını ifade eden Hocaoğlu, ''Bu anlamda Zil Kale için yapılan çalışmanın ardından, bu yılın programına aldırdığımız Ciha Kalesi'ni de restore edeceğiz. Keşfini yaptık. Bu yıl ödeneğin çıkmasıyla birlikte de çalışmaları başlatacağız'' dedi.
     Ciha Kalesi yakınlarında, taş ocağı çalışması nedeniyle çökmeler olduğunun bildirilmesi üzerine kalede incelemelerde bulunduklarını anlatan Hocaoğlu, şunları kaydetti:
     ''Kalede kısmi çöküntüler var. Uzman arkadaşlarımız tespitlerini yaptılar. Konuyla ilgili Karayolları ve ilgili müdürlüklere uyarı yazılarımızı yazdık. Kalenin batı kısmında ciddi bir kopma var. Böylesi bir kültür varlığının daha iyi korunması gerekir. 2006 programında projelendirme gerçekleştiği takdirde burası güzel bir ören yeri olacaktır. Çevre düzenlemesi ve yol bakımının da yapılmasıyla Ciha Kalesi tarihi ve turistik bir yer olarak hizmet verecek.''
     Rize'nin Pazar İlçesi'ne 6 kilometre mesafedeki Ciha Kalesi, 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından haberleşmeyi sağlamak amacıyla inşa edildi. Etrafı geçilmeyecek şekilde ağaçlarla kaplı olan kaleden, bugüne sadece sur kalıntıları ulaşabilmiştir.
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Haberler
MAKALELER YAZARLAR
GAZETE İLK SAYFALAR
HAVA DURUMU


RIZE

KÜNYE   I  REKLAM   I  İLETİŞİM   I  SİTENE EKLE   

Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır. © 2015

UA-64.669.133-1