Ana Sayfa  /    /  Türkiye, kuş gribi'nde zamanında önlem aldı
  • Facebook da Paylaş
Türkiye, kuş gribi'nde zamanında önlem aldı
  • 01-01-1970
  • 0 yorum
  • 4059 okunma
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Direktörü Marc Danzon, kuş gribi vakalarıyla ilgili Türkiye'de zamanında alınmış uygulamaların, zamanında yerine getirildiğini belirterek, "Ben bunu ifade etmiş olmasam Türkiye'ye gelmezdim" dedi.
Danzon, "Dünyadakileri rahatlatmak için söylemiyorum. Seyahat kısıtlamalarıyla ilgili sorular var. Ben bunun canlı örneği olarak çıkıp geldim" diye konuştu.

Türkiye'ye sabah saatlerinde gelen Danzon, Ramada Otel'de, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan ile WHO uzmanları Dr. Guenael Rodier ve Dr. Linigi Migliorini ile Türkiye'de görülen kuş gribi vakalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubunun izlediği toplantıda konuşan Danzon, Türkiye'de görülen kuş gribi vakalarıyla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın, şeffaf ve açık bir yaklaşım gösterdiğini belirterek, WHO tarafından da bu yaklaşımın benimsenmiş olmasının, bölgede incelemelerde bulunan WHO uzmanlarının çalışmalarını kolaylaştırdığını söyledi.

"TÜRKİYE'DE GEREKEN YAPILMIŞ..."

Konuya halk sağlığı açısından yaklaştıklarını ifade eden Danzon, "Şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki, Türkiye'deki kriz yönetimi olması gerekeni yapmış ve uygun müdahalelerde bulunmuştur. Sağlık Bakanlığı'nın tedbirleri bu şekilde almış olması, bizim ekibimizin de rahatlıkla çalışmasını sağladı" diye konuştu.

Sağlık alanında geleceği öngörebilmenin güç olduğuna işaret eden Danzon, Sağlık Bakanlığı ve WHO'nun, bu problemli durumun yönetimini sürdürebilmek için ellerindeki tüm imkanları seferber ettiklerini kaydetti.

Patolojik imkanlar kullanılarak hastaların çok iyi tedavi olduklarını, yeni vakaların sürveyansının izlendiğini anlatan Danzon, asıl önemli meselenin halkın çok iyi bilgilendirilmesi olduğunu vurguladı.

Danzon, "İnsan sağlığının gelecekte de iyi korunabilmesi için hasta hayvanlarla temas sorununun kontrol edilebilmesi çok önemli" dedi.

NEDENSİZ PANİK

Türkiye çevresindeki ülkelere karşı da sorumluluğu olduğuna işaret eden Danzon, çevre ülkelerin Sağlık Bakanlıkları ile temasa başladıklarını ve bilgilendirmeye devam edeceklerini söyledi.

Karşılaşılabilecek en kötü durumun bir panik durumu olduğuna dikkati çeken Danzon, "Nedensiz yere bir panik ortaya çıkarsa bunun zor sonuçları olacaktır. Ben dünyadakileri rahatlatmak için söylemiyorum. Seyahat kısıtlamalarıyla ilgili sorular var. Ben bunun canlı örneği olarak çıkıp geldim. Başka uzmanlarda Türkiye'de. Ben karşınızda bu insanların canlı bir kanıtı olarak duruyorum" diye konuştu.

"BEN GELMEZDİM..."

Yabancı gazetecilerin seyahat kısıtlamasına ilişkin soruları üzerine Danzon, seyahatlerin tehlike arz etmesi gibi konuların daha çok medya tarafından ortaya atıldığını belirterek, seyahatle ilgili WHO'nun yalnızca önerilerinin olabileceğini bildirdi. Danzon, "Kuş gribi ilk kez Türkiye'de görülmüş bir hastalık değil. 1997'den bu yana vakalara rastlıyoruz. Panik bir durum söz konusu değil" dedi.

Bir başka soruya karşılık da Danzon, kuş gribi virüsünün şu ana kadar insandan insana geçişinin görülmediğini kaydetti. Danzon, "İnsandan insana bulaşmış bir tane bile vaka olsa bunu açıklamak WHO'nun sorumluluğudur. Şayet bu olursa, dünyada pandemi, salgın için birinci adım atılmış demektir. Böyle bir şeyin meydana gelmesi bir salgın tehdidini de meydana getirecektir" diye konuştu.

Hastalığa müdahale konusunda Türkiye'de bir ihmal veya geç kalmanın söz konusu olup olmadığı şeklindeki soruya da Danzon, "Türkiye'de zamanında alınmış uygulamalar, zamanında yerine getirilmiştir. Ben bunu ifade etmiş olmasam Türkiye'ye gelmezdim" dedi.

Danzon, bir başka soruya da "Hastalık yarın sona erecek demenin imkanı olmadığı" yanıtını verdi.

(A.A)

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Haberler
MAKALELER YAZARLAR
GAZETE İLK SAYFALAR
HAVA DURUMU


RIZE

KÜNYE   I  REKLAM   I  İLETİŞİM   I  SİTENE EKLE   

Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır. © 2015

UA-64.669.133-1