Ana Sayfa  /    /  Dünyayı şaşırtan 'Türk' araştırması
  • Facebook da Paylaş
Dünyayı şaşırtan 'Türk' araştırması
  • 01-01-1970
  • 0 yorum
  • 4052 okunma
O Polonya göçmeni bir Amerikalı. Adı Tony Türk. Soyadı ile ilgili 90 bin belge incelemiş, 50 bin kişilik liste hazırlamış. Ortaya çok çarpıcı bir tablo çıkmış. Kimi DNA'sını araştırmış, kimi.....
21 Haziran 1934’te çıkarılan 2525 sayılı Soyadı Kanunu ile Türkiye’de her vatandaşın soyadı alması zorunlu kılındı. Soyadları Türkçe olacak, rütbe, memurluk, yabancı ırk ve millet adları ile ahlaka aykırı ve gülünç kelimeler soyadı olarak kullanılmayacaktı. O zamanlar binlerce kişi Türk veya Öztürk adını kendine soyadı seçti. Ancak Türk soyadı Türklerle sınırlı değil.

Soyadı Türk olan bir Amerikalı, yıllardır, tüm dünyada Türk ve Türk kökünden türeyen yüzlerce farklı soyadı olduğunu belirlemiş.

Tony Türk adlı Amerikalı, Türk adının 472 ayrı türünü bulduğunu söylüyor. Eski ve yeni arşivlerden yaklaşık 90 bin belge inceleyerek 50 bin kişilik bir liste hazırlamış. Listede Türk var, Türkel var, Türki var.. Devamla: Tuerck, Tuercke, Tuerk, Tuerke, Turck, Türck, Türcke, Turcott, Turcotte, Turcq, Tureck, Turek, Turkel, Turkheim, Turkington, Turkoglu, Turkus, Turque, Von Turk, Le Turc, Le Turcq, Le Turque, MacTurk, McTurk.

Tony Turk Polonya asıllı. Büyük dedesi Polonya’dan Amerika’ya geldiğinde soyadını “ü” harfiyle yazıyormuş. Ama İngilizce’de “ü” harfi olmadığı için “u” harfi kullanmaya başlamış. Torununun torunu Tony’e göre, soyadı aslında Polonya’da Turkey adlı bir köyle bağlantılı. Zamanla Turkey, Türke daha sonra Türk olmuş.

Tony Türk, Antartika dışında üzerinde insan yaşayan her kıtada Türk soyadına rastlandığını belirtiyor ve “belki orada da vardı ama ben bulamadım” diyor.
Tony Türk’un İnternet’teki web sayfası projeyle ilgili bilgilerle dolu. Diyelim ki soyadı Türkel olan bir Türk vatandaşısınız ve hayatında Türkiye’ye ayak basmamış Brezilyalı bir Türkel ile akrabalığınız var mı diye merak ediyorsunuz. Binlerce kişi bu amaçla DNA analizi yaptırmış..

DNA analizi sonucu ortaya birbiriyle akraba olmayan yedi ayrı grup çıkmış. Tony Türk gruplardan bazılarının Ortadoğu ve Türkiye’yle bağlantılı olduğunu belirtiyor ve Türkî kavimlerle akraba çıktıklarını söylüyor.

Tony Türk, DNA analizi yapılan kişilerden bazılarının ise Türklükle ilişkileri olmadığını ancak, Osmanlığı İmparatorluğunun hükmettiği yani eskiden Türklerin yaşadığı bölgelerden olduklarına dikkati çekiyor.

Amerikalı araştırmacı Hırvatistan ve Sırbistan’ı buna örnek gösteriyor ve sadece bu iki ülke değil tüm Balkanlarda Türk soyadına çok sık rastlanmasının Türklükten ziyade Osmanlı yönetimiyle ilgili olduğunu vurguluyor.

Tony Türk’ün kendi DNA analizi Avrupa’daki aile bağlarının nisbeten yeni olduğunu göstermiş. Türk’ün baba tarafından yeni Ye- DNA analizi, soyağacının 50 BİN yıl öncesine Doğu Afrika’ya gittiğini göstermiş. Soyağacı oradan Ortadoğu’ya, daha sonra Ukrayna’ya daha sonra da Avrupaya uzanıyor.

Tony Türk, Türk soyadlı İrlandalıların soyağacının İskoçya’ya kadar uzandığını, ancak soyadının şekli nedeniyle Türk köprüsü adıyla bilinen bir yerle ilgili olduğunu söylüyor. McTürkler adıyla bilinen bir İskoç kabilesinin kökü ise, çok eskiden Ortadoğu’da yaşamış Piktiş adlı bir etnik gruba gidiyor.

Tony Türk’ü araştırması sırasında en çok şaşırtan bulgulardan biri Amerika’da birbiriyle ilişkisi olmayan Kızılderili ulusları arasında Türk soyadına rastlanması.

Kaliforniya’da bazı küçük kabilelerle Çakavların Doğu boyunda Türk soyadlı kişiler bulunduğuna dikkati çeken Tony Türk, Navaho ulusunda da “Taja de ne e” Türk insanı adıyla ayrı bir kabile bulunduğunu söylüyor.

Tony Türk’un araştırması hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin yandaki web sitesinden yararlanmaları mümkün. (Mehmet İlhan / WOA)
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Haberler
MAKALELER YAZARLAR
GAZETE İLK SAYFALAR
HAVA DURUMU


RIZE

KÜNYE   I  REKLAM   I  İLETİŞİM   I  SİTENE EKLE   

Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır. © 2015

UA-64.669.133-1